Akcja Zimowe Ptakoliczenie: Na Lubelszczyźnie rządzą gawrony

Agnieszka Ciekot
Na Lubelszczyźnie najwięcej mamy gawronów. W tym roku doliczono się och blisko 2 tys.
Na Lubelszczyźnie najwięcej mamy gawronów. W tym roku doliczono się och blisko 2 tys. sxc.hu
Udostępnij:
Uchodzą za bardzo towarzyskie, choć inne ptaki sympatią ich nie darzą. Mowa o gawronach, które są najliczniejszym gatunkiem na Lubelszczyźnie. Tak bynajmniej wynika z Zimowego Ptakoliczenia.

Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków podsumowało styczniową akcję Zimowego Ptakoliczenia. – Nasz ogólnopolski ranking wygrała krzyżówka, która tym samym otrzymała miano królowej zimy. Natomiast na Lubelszczyźnie królem zimy został gawron – mówi Katarzyna Groblewska, rzeczniczka OTOP. Podczas trzydniowej akcji doliczono się w naszym regionie 1974 gawronów. Daleko w tyle znalazła się bogatka – 571 i wróbel 540.

Gawron to bardzo popularny ptak z rodziny krukowatych, którego spotkać można praktycznie wszędzie. Gawrony wyróżniają się dużym dziobem, smukłą sylwetka i ciemnym upierzeniem z charakterystycznym fioletowym połyskiem. - Ludzie bardzo często mylą gawrona z krukiem – przyznaje dr Agnieszka Marek z Zakładu Prewencji Weterynaryjnej i Chorób Ptaków Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Gawron po łacinie to frugilegus, czyli „zbierający owoce”. – Ptaki te uwielbiają jeść różne owoce, ziarna zbóż i traw. Ale nie pogardzą też żabą, jaszczurką, czy pisklętami innych ptaków – mówi.

Jak się okazuje gawrony są doskonałymi kompanami. – Są bardzo towarzyskie, lubią przebywać blisko domostw i obcować z ludźmi. Zazwyczaj można je spotkać w grupach, po kilka par – mówi dr Marek. Niestety sympatią nie darzą gawronów inne ptaki. Wszystko przez to, że podkradają jaja i pisklęta. Ale do wychowania swojego potomstwa przykładają bardzo dużą wagę. Gawrony są bardzo opiekuńcze. – Okres lęgowy zaczyna się u nich w kwietniu. Składają od 4 do 5 jaj, które wysiadują około 19 dni. Pisklęta w gnieździe karmi nie tylko matka, ale również ojciec – tłumaczą fachowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego. Po miesiącu młode opuszczają gniazdo i układać sobie życie.

W świecie gawronów obowiązuje też swoista hierarchia. - Na grupowych noclegowiskach osobniki zajmujące najwyższe miejsce w hierarchii zajmują również najwyższe miejsce na drzewie, gdzie są bezpieczne w razie nocnego ataku kota czy kuny – zdradza Katarzyna Groblewska. Gawrony mają też coś wspólnego z sowami. Są to wypluwki. – To rodzaj „klusek” zawierających niestrawione elementy pokarmu, które wypluwają – dodaje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #2

Metabo

Metabo Power Maxx BS Quick (600156500)

615,00 zł284,99 zł-54%
miejsce #3

Stanley

Stanley FMC627D2-QW

896,79 zł589,37 zł-34%
miejsce #4

Makita

Makita Dhp485Rfj

1 273,02 zł970,00 zł-24%
miejsce #5

Stanley

Stanley FMC625D2

463,00 zł
miejsce #6

Einhell

Einhell 4513914

209,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Deszczówka zatruta na całej planecie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie