Składniki na ciasto z rabarbarem
- 5 jajek
- szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 250 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania
Jak upiec ciasto z rabarbarem?
Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy, by ostygło.
Jajka miksujemy z cukrem i wanilią, aż zgęstnieją i zbieleją, przez ok 5 min.
Do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy masło.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru.
Pieczemy ok 30 min. Po wystudzeniu warto posypać ciasto cukrem pudrem.
Zobacz także inne nasze przepisy:
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?