Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Papryczka chilli...

Zdrowe jedzenie też może zabić? Tego nie jedz i nie pij w nadmiernych ilościach

Papryczka chilli

W tym miejscu mogłaby się znaleźć dowolna, ostra papryczka, bowiem to zawarta w niej kapsaicyna może być niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak. Jest stosowana w niezabijającej broni chemicznej, takiej jak gaz pieprzowy.

Śmiertelna dawka:
Dawkę śmiertelną kapsaicyny oszacowano na około 56-512 mg/kg masy ciała (w zależności od źródła), co klasyfikuje ją jako substancję średnio toksyczną.

By narazić swoje życie na niebezpieczeństwo, należałoby spożyć 1,3 kg papryki chilli. Podobno zjedzenie takiej dawki kapsaicyny jest fizycznie niemożliwe - prędzej dojdzie do omdlenia, niż uduszenia.

Zobacz również

Czwarta część hitowego thrillera “John Wick” z Keanu Reevesem już w CANAL+ online
Artykuł sponsorowany

Czwarta część hitowego thrillera “John Wick” z Keanu Reevesem już w CANAL+ online

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Polecamy

Solina w pigułce: Idealne miejsca na krótki wypad nad jezioro

Nie ustają poszukiwania żołnierza GROM-u w okolicy Westerplatte

Nie ustają poszukiwania żołnierza GROM-u w okolicy Westerplatte

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę