Co na grilla, czyli sprawdzone przepisy majówkowe

Joanna Nowicka
Co na grilla, czyli sprawdzone przepisy majówkowe
Co na grilla, czyli sprawdzone przepisy majówkowe archiwum Polskapresse
Majówkowe grillowanie to coś za czym przepada niemal każdy z nas. Ale co zrobić, by przyjemność była jak największa? Oczywiście postarać się o wyśmienite smaki grillowanych potraw... a przy tym nie spędzić wielu godzin przed imprezą w kuchni. Mamy dla Was kilka propozycji potraw z grilla i tych, które nadają się jako dodatki smakołyków z rusztu. Życzymy udanej majówki i oczywiście smacznego!

Karkówka w musztardzie i miodzie:
Na 1,5 kg karkówki pokrojonej (plastry ok 1,5 cm grubości) i delikatnie rozbitej tłuczkiem przygotowujemy marynatę: ok 100 ml miodu, 100 ml ostrej musztardy, łyżeczka pieprzu, płaska łyżeczka soli albo kucharka i cała wyciśnięta cytryna. Można (niekoniecznie) też wycisnąć kilka ząbków czosnku (wg gustu degustujących). Warto dodać świeżą gałązkę rozmarynu. Karkówka powinna poleżeć w tak przygotowanej marynacie najlepiej kilkanaście godzin. Mięso grilujemy z dwóch stron - na każdą przeznaczamy nie więcej niż 5 minut (w zależności od grubości płatów mięsa). Ważne aby grill był dobrze rozgrzany - nie można rozpalić węgla i od razu zarzucić całą powierzchnię płatami zimnego mięsa. Po zdjęciu z grilla karkówkę można położyć na ręczniku papierowym, by pozbawić ją nadmiaru tłuszczu.

Pierś z kurczaka po białorusku:
Kawałki piersi kurczaka wielkości kciuka solimy i pieprzymy. Wkładamy do marynaty z majonezu z dużą ilością drobno pokrojonej cebuli. Zostawiamy na noc w lodówce. Przed włożeniem na grill wkładamy do siatki grillowej do obsmażania ryb, zamykamy i obsmażamy na grillu z dwóch stron aż mięso zbrązowieje.

Udka z kurczaka z grilla na ostro:

Mieszanką tandoori masala (zamiennie możemy użyć mieszanki ostrej i słodkiej papryki), curry, majeranku, soli lub vegety mocno nacieramy podudzia z kurczaka. Przykryte folią zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Kurczak nabierze "buraczkowego" odcienia. W zależności od wielkości udka, grillujemy mięso od 10 do 15 minut. Ważne by na grillu nie było ognia tylko żar i to niezbyt już ogromny.

Dodatek - pomidory w sosie czosnkowym:
Pomidory kroimy w "ósemki". Do miseczki przygotowanej na sos obieramy i wyciskamy czosnek (w zależności od upodobań i ilości pomidorów). Dodajemy dużą łyżkę majonezu i śmietanę lub jogurt naturalny. Wkrapiamy sok z cytryny, dodajemy zioła prowansalskie, solimy i pieprzymy. Sos mieszamy i polewamy nim pomidory. Na wierzch ścieramy ser żółty. Tak przygotowane pomidory dobrze jest odstawić do lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem.

Szaszłyki:

To rzecz prosta i zależy głównie od naszych upodobań. Podpowiadamy co może pojawić się na szaszłyku: kiełbasa, boczek, kawałki kurczaka, wołowina, ryba, owoce morza, pieczarki, cukinia, cebula, ser żółty (uważajmy z czasem grillowania, by ser nie skończył jako dodatek do węgla a nie szaszłyka), papryka, pomidory koktajlowe, pieczarki, ananasy, brzoskwinie... przyprawy według własnego uznania. Robienie szaszłyków to dobra okazja, by popróbować różnych wariantów i znaleźć ulubione smaki.

Pstrąg z grilla:
Przyrządzenie klasycznego grillowanego pstrąga nie jest trudne. Sprawione pstrągi delikatnie solimy. Do środka wkładamy plasterki cytryny. Kładziemy na "łapkach do ryby" i na grilla. Smarujemy pstrąga oliwą z oliwek. Upieczonego (taki jest po mniej więcej o,5 h, ale nie na dużym ogniu) pstrąga polewamy sosem z drobno posiekanej pietruszki, wyciśniętej cytryny i oliwy z oliwek.

Co jeszcze?

Chciałoby się powiedzieć, że wszystko. Grillować, wedle upodobań, można też np. pieczywo. W przypadku mięs doskonale sprawdza się boczek. Z grilla wyśmienicie smakują też warzywa: bardzo "grillowy" jest bakłażan, papryka czy cukinia. Polecamy też pieczarki i ziemniaczki z grilla.

SMACZNEGO

"O winie słów kilka". Które wino jest najlepsze na prezent?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3