Karkówka w musztardzie i miodzie:
Na 1,5 kg karkówki pokrojonej (plastry ok 1,5 cm grubości) i delikatnie rozbitej tłuczkiem przygotowujemy marynatę: ok 100 ml miodu, 100 ml ostrej musztardy, łyżeczka pieprzu, płaska łyżeczka soli albo kucharka i cała wyciśnięta cytryna. Można (niekoniecznie) też wycisnąć kilka ząbków czosnku (wg gustu degustujących). Warto dodać świeżą gałązkę rozmarynu. Karkówka powinna poleżeć w tak przygotowanej marynacie najlepiej kilkanaście godzin. Mięso grilujemy z dwóch stron - na każdą przeznaczamy nie więcej niż 5 minut (w zależności od grubości płatów mięsa). Ważne aby grill był dobrze rozgrzany - nie można rozpalić węgla i od razu zarzucić całą powierzchnię płatami zimnego mięsa. Po zdjęciu z grilla karkówkę można położyć na ręczniku papierowym, by pozbawić ją nadmiaru tłuszczu.
Pierś z kurczaka po białorusku:
Kawałki piersi kurczaka wielkości kciuka solimy i pieprzymy. Wkładamy do marynaty z majonezu z dużą ilością drobno pokrojonej cebuli. Zostawiamy na noc w lodówce. Przed włożeniem na grill wkładamy do siatki grillowej do obsmażania ryb, zamykamy i obsmażamy na grillu z dwóch stron aż mięso zbrązowieje.
Udka z kurczaka z grilla na ostro:
Mieszanką tandoori masala (zamiennie możemy użyć mieszanki ostrej i słodkiej papryki), curry, majeranku, soli lub vegety mocno nacieramy podudzia z kurczaka. Przykryte folią zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Kurczak nabierze "buraczkowego" odcienia. W zależności od wielkości udka, grillujemy mięso od 10 do 15 minut. Ważne by na grillu nie było ognia tylko żar i to niezbyt już ogromny.
Dodatek - pomidory w sosie czosnkowym:
Pomidory kroimy w "ósemki". Do miseczki przygotowanej na sos obieramy i wyciskamy czosnek (w zależności od upodobań i ilości pomidorów). Dodajemy dużą łyżkę majonezu i śmietanę lub jogurt naturalny. Wkrapiamy sok z cytryny, dodajemy zioła prowansalskie, solimy i pieprzymy. Sos mieszamy i polewamy nim pomidory. Na wierzch ścieramy ser żółty. Tak przygotowane pomidory dobrze jest odstawić do lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem.
Szaszłyki:
To rzecz prosta i zależy głównie od naszych upodobań. Podpowiadamy co może pojawić się na szaszłyku: kiełbasa, boczek, kawałki kurczaka, wołowina, ryba, owoce morza, pieczarki, cukinia, cebula, ser żółty (uważajmy z czasem grillowania, by ser nie skończył jako dodatek do węgla a nie szaszłyka), papryka, pomidory koktajlowe, pieczarki, ananasy, brzoskwinie... przyprawy według własnego uznania. Robienie szaszłyków to dobra okazja, by popróbować różnych wariantów i znaleźć ulubione smaki.
Pstrąg z grilla:
Przyrządzenie klasycznego grillowanego pstrąga nie jest trudne. Sprawione pstrągi delikatnie solimy. Do środka wkładamy plasterki cytryny. Kładziemy na "łapkach do ryby" i na grilla. Smarujemy pstrąga oliwą z oliwek. Upieczonego (taki jest po mniej więcej o,5 h, ale nie na dużym ogniu) pstrąga polewamy sosem z drobno posiekanej pietruszki, wyciśniętej cytryny i oliwy z oliwek.
Co jeszcze?
Chciałoby się powiedzieć, że wszystko. Grillować, wedle upodobań, można też np. pieczywo. W przypadku mięs doskonale sprawdza się boczek. Z grilla wyśmienicie smakują też warzywa: bardzo "grillowy" jest bakłażan, papryka czy cukinia. Polecamy też pieczarki i ziemniaczki z grilla.
SMACZNEGO

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Kate stawia czoła oskarżeniom o rasizm. Książka „Endgame” mocno uderza w księżną
- Pracownice żłobka znęcały się nad dziećmi. Do placówki uczęszczały dzieci celebrytów
- Szokujące słowa politologa. "Potrzebujemy walizeczki z czerwonym przyciskiem"
- Dzicy lokatorzy sterroryzowali Barcelonę. Walczyło z nimi 300 policjantów!