Krok 1 - Przygotowanie
Na początek należy dużym i ostrym nożem odciąć czubek dyni. Nie należy go wyrzucać, ponieważ będzie stanowił przykrycie lampionu.
Krok 2 - Wydrążanie
Dużą łyżką wyjmujemy miąższ dyni. Ma on pestki , które warto wybrać, umyć i wysuszyć w piekarniku. Stanowią one zdrową i smaczną przekąskę. Z twardszej części miąższu można ugotować np. zupę.
Krok 3 - Szkicowanie
Mazakiem rysujemy na dyni dekorację, którą później będziemy wycinać. Najpopularniejsze motywy to oczy i "złowieszczy" uśmiech. Jednak możliwości jest wiele. Kwestia naszej wyobraźni.
Krok 4 - Wycinanie
Ostrym, najlepiej spiczastym nożem bardzo ostrożnie wycinamy zaznaczone fragmenty.
Krak 5 - Zakończenie
Do środka tak przygotowanej dyni wkładamy świeczkę typu tealight i przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem.
Zobacz także:
Dlaczego dzieci lubią się przebierać na Halloween?
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?