Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

W ogólnopolskim finale Pucharu Tymbarku zagrają ekipy z Kluczborka, Brzegu i Grodkowa

W ogólnopolskim finale Pucharu Tymbarku zagrają ekipy z Kluczborka, Brzegu i Grodkowa

Co z kopciuchami w Oświęcimiu? Mimo zakazu użytkowania wciąż zatruwają powietrze

Co z kopciuchami w Oświęcimiu? Mimo zakazu użytkowania wciąż zatruwają powietrze

Polecamy

Ruch lewostronny na świecie 2024. W jakich krajach obowiązuje ruch lewostronny?

NOWE
Ruch lewostronny na świecie 2024. W jakich krajach obowiązuje ruch lewostronny?

Czym jest związek kohabitacyjny? Zobacz, co go charakteryzuje

Czym jest związek kohabitacyjny? Zobacz, co go charakteryzuje

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!