Składniki na kokosanki:
- 170 g białek ( białka z 5 jajek)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 400 g wiórek kokosowych
- opcjonalnie możesz do kokosanek dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub soku z cytryny
Jak przygotować kokosanki?
Zaczynamy od ubicia białek, najlepiej za pomocą miksera elektrycznego. Po ok 2 min. dodajemy stopniowo cukier, a następnie jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ubijamy całość przez ok 15 min. aż masa będzie sztywna. Można to sprawdzić po odłączeniu miksera - piana powinna nie spływać z łyżki.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Piekarnik rozgrzewamy góra-dół na 180 stopni.
Za pomocą dwóch małych łyżeczek nakładamy kokosanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min.
Gotowe kokosanki powinny być lekko zrumienione, chrupiące z zewnątrz, ale miękkie w środku. Warto przechowywać je w szczelnym pojemniku. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?