MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula...
fot. antoniodiaz/123RF

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? To nie tylko alergicy i małe dzieci. Uważać powinny także osoby z niektórymi przewlekłymi chorobami

Alergia na orzechy

Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula nawet od 1 do 3 proc. społeczeństwa. Problem dotyczy częściej dzieci niż dorosłych. Może występować jako alergia pierwotna – niewłaściwa odpowiedź układu immunologicznego na białka orzechów lub jako reakcja krzyżowa.

Reakcja alergiczna na orzechy objawia się zazwyczaj już w kilka minut po ich spożyciu. Osoba uczulona może doświadczyć świądu w obrębie jamy ustnej, obrzęku warg, a także objawów ze strony układu pokarmowego. W przypadku ciężkiej reakcji może dojść do obrzęku górnych dróg oddechowych oraz – w niektórych przypadkach – do spadku ciśnienia tętniczego, co prowadzi do omdlenia. U osoby uczulonej orzechy mogą prowadzić do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, który wymaga pilnej interwencji lekarskiej i podania adrenaliny.

Zobacz również

Krakowianki po 40-tce przełamują stereotypy i tańczą jak Beyonce

Krakowianki po 40-tce przełamują stereotypy i tańczą jak Beyonce

Drezynami przez Ponidzie. Szynowe pojazdy dostępne w Umianowicach [WIDEO]

Drezynami przez Ponidzie. Szynowe pojazdy dostępne w Umianowicach [WIDEO]

Polecamy

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie