Karkówka z grilla
Przed nami długi weekend - Majówka 2021. Może z tej okazji rozpoczniecie sezon na grillowanie?
Mamy dla Was przepis na 12 porcji karkówki z grilla w domowej marynacie. Zobaczcie jakie to proste i przygotujcie takie danie na weekend.
Karkówkę można podać np. z sałatką ziemniaczaną, sosem tzatziki czy grillowanymi warzywami. Dobrze sprawdzi się tez klasyczna musztarda i ketchum.
Do przygotowania karkówki z grilla potrzebne będą:
- ok 1,7 kg karkówki
- 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej z ziarenkami
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie karkówki
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy mięso na plastry o ok. 1,5 cm grubości. Każdą porcję delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Marynata do karkówki
W miseczce mieszamy musztardę z olejem, octem balsamicznym i przyprawami. Bierzemy dużą miskę i kolejno układamy w niej porcje mięsa smarując dokładnie przygotowaną marynatą. Gotową karkówkę odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jak grillować mięso?
Rozgrzewamy grilla, aż brykiety zrobią się szare.
Kładziemy porcje karkówki i obsmażamy je po ok 15 minut z każdej strony.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?