Składniki na ok 12 kotletów:
- 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 2 kajzerki lub 4 kromki jasnego pieczywa bez skórki
- pół łyżki soli
- szczypta pieprzu
- ok 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone?
Zaczynamy od zmielenia mięsa i pokrojonej na kawałki cebuli. Pszenne bułeczki lub pieczywo moczymy w wodzie przez kilka minut, lekko odciskamy i również przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Następnie dodajemy jajka, sól i pieprz i całość dokładnie wyrabiamy - najlepiej zrobić to ręką.
Uwaga : jeśli masa wydaje nam się za sucha możemy dodać do niej kilka łyżek zimnej wody.
Z masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 5 min z każdej strony.
Gotowe kotlety możemy podać wedle uznania. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?