Składniki (na dwie porcje):
- dwa pstrągi tęczowe patroszone
- cytryna
- świeża natka pietruszki
- kapary
- majeranek
- sól
- pieprz
Jak przygotować pieczone pstrągi z kaparami?
Dokładnie myjemy pstrągi i suszymy je przy pomocy ręcznika papierowego. Gdy ryby wyschną, nacieramy je solą, pieprzem i majerankiem, na zewnątrz i w środku. W brzuszki ryb wsuwamy po połowie plastra cytryny, kilka kaparów i świeżą natkę pietruszki. Wkładamy pstrągi do naczynia żaroodpornego lub układamy je w blaszce do pieczenia i wedle uznania, dodajemy więcej kaparów, cytryny i pietruszki. Pieczemy pstrągi w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut.
Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:
Paluchy drożdżowe
Kawa dalgona coffee
Domowe cebularze z makiem
Kokosanki
Tort czekoladowy
Pobierz bezpłatną aplikację Nasze Miasto i bądź na bieżąco!
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?