5 z 11
Poprzednie
Następne
Przetwory z ogórków na zimę. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ogóreczki do wódeczki, czyli na ostro Grażyny Łacnej-Walczak
Składniki
2,5 kg ogórków gruntowych pokrojonych w słupki
3 cebule pokrojone w plastry
2 łyżki soli
2 łyżeczki przyprawy curry
4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej
4 łyżeczki gorczycy
koper
Składniki na marynatę
1 szklanka wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Składniki na marynatę zagotować, ostudzić i wlać do ogórków. Wszystko dobrze wymieszać i nakładać do słoików ciasno razem z zalewą. Słoiki pasteryzować 5 minut.