Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by...
fot. dghchocolatier (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kakao (i czekolada)

Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by było, gdyby nie odkrycie Ameryki. To właśnie tam, a dokładniej mówiąc - w Meksyku zaczęto uprawiać kakaowce i wykorzystywać ziarna tych drzew. Produkowano z nich przede wszystkim ekskluzywny napój o nazwie xocolati (to od niego pochodzi nazwa „czekolada"). Był on znany już niemal 3 tysiące lat temu, jednak dostępny tylko dla najwyższych warstw społeczeństwa i pijany przede wszystkim podczas różnych obrzędów. Był on gorzki, doprawiany m.in. chilli i daleko odbiegał smakiem od tego, co kojarzymy z kakao lub czekoladą.

Ziarna kakaowca w Europie doceniono dopiero w XVII wieku, kiedy zaczęto je przygotowywać podobnie, jak współczesne kakao (roztarte ziarna z mlekiem i cukrem). Jednak na wynalezienie czekolady trzeba było czekać aż do XIX wieku!

Zobacz również

Gorący 3 maja w Busku-Zdroju. Mnóstwo ludzi wypoczywało w parku [ZDJĘCIA]

Gorący 3 maja w Busku-Zdroju. Mnóstwo ludzi wypoczywało w parku [ZDJĘCIA]

Lech Poznań gra w "Kotle Czarownic"! Relacja na żywo

NOWE
Lech Poznań gra w "Kotle Czarownic"! Relacja na żywo

Polecamy

Sprawdź najciekawsze atrakcje Warszawy. Co robić w stolicy podczas majówki?

Sprawdź najciekawsze atrakcje Warszawy. Co robić w stolicy podczas majówki?

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki