Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie - łyżeczka kawy rozpuszczalnej i cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 100 g czekolady
- ok 2 łyżki wiórek kokosowych
- 115 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka
- kilka kropli barwnika spożywczego
Jak przygotować walentynkowe muffinki?
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wanilię. W oddzielnym naczyniu połącz jajka, mleko i olej. Następnie dodaj mokre składniki do suchych. Masę wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, tak by nie była zbyt gładka.
Na koniec wypełnij masą papilotki lub foremki na muffinki i piecz ok 15 min w 180 stopniach.
Przygotowanie dekoracji zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej - do garnka nalej pół szklanki wody, na nim ustaw naczynie z czekoladą.
Do wyciskania kształtów najlepiej zrobić rożek z papieru do pieczenia i wypełnić go rozpuszczoną czekoladą. Następnie odcinamy końcówkę i wyciskamy kształt serduszka.
Krem do dekoracji przygotujemy ucierając masło z cukrem pudrem, odrobiną mleka i barwnikiem spożywczym.
Część muffinek dekorujemy kremem i serduszkami,a pozostałe czekoladą i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?