Składniki:
- 1,5 szklanki czarnej fasoli (gotowanej lub z puszki),
- 3 łyżki sezamu,
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy,
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
- 2 łyżki kakao,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 100 g czekolady minimum 70% kakao,
- płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W dużej misce miksujemy blenderem fasolę z olejem, miodem, kakao, cynamonem, solą i sezamem na gładką masę. Dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy porcję ciasta i lekko rozpłaszczamy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, więc przekładamy je dopiero gdy wystygną.
Zobacz także inne przepisy:
Sałatka z arbuzem i fetą
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Karkówka z grilla
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?