Przepis na tort czekoladowy. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować pyszne czekoladowe ciasto. Wideo i zdjęcia

Katarzyna Puczyńska

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
W Polsce czekolada ma swoje święto 12 kwietnia. Mamy dla Ciebie przepis na pyszny tort czekoladowy, przełożony kwaskowym dżemem i oblany czekoladową polewą. Taki wypiek sprawdzi się na każdą okazję. Do dekoracji możesz użyć np. świeżych owoców. Sprawdź, jakie to proste. Zobacz wideo i zdjęcia w galerii. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Składniki na tort czekoladowy:

  • 220 g masła
  • 220 g czekolady lub kuwertury czekoladowej
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16 g) ( opcjonalnie)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa: 25 g masła, 30 g cukru,75 ml śmietanki 30%, 20 g kakao, płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku ( jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę)
  • kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki

Jak zrobić tort czekoladowy?

Zacznij od rozpuszczenia czekolady z masłem. Odstaw masę na kilka minut, by wystygła.
Następnie oddziel żółtka od białek do oddzielnych misek. Białka ubij z połową cukru. Tak samo zrób z żółtkami.

Żółtka z cukrem należy ucierać, aż masa zrobi się jasna i puszysta.

Do utartych żółtek wlej czekoladę oraz dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.

Całość wylej do tortowej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez ok. godzinę

Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj kwaskowym dżemem.

Przygotuj polewę rozpuszczając masło, śmietankę, kakao i cukier. Do masy dodaj namoczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Udekoruj tort wedle uznania. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

Materiał oryginalny: Przepis na tort czekoladowy. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować pyszne czekoladowe ciasto. Wideo i zdjęcia - Kraśnik Nasze Miasto

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marysia

Uwielbiam ciasta z czarną porzeczką, te przełamanie z czekoladą jest pycha. Ja robię polewę czekoladowo porzeczkową, dodając do masy porzeczkowy caprio i więcej żelatyny. Polecam spróbować

Dodaj ogłoszenie