Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 100 g świeżych drożdży lub 30g suchych drożdży,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 100 g roztopionego masła,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 4 duże cebule
- dwie szczypty soli
- kilka łyżek oleju
- 5 łyżek maku
Jak zrobić domowe cebularze z makiem?
Zacznij od pokrojenia czterech cebul w grubą kostkę - wedle uznania możesz użyć również cebuli czerwonej. Dodaj do nich dwie szczypty soli i olej, po czym wsyp pięć łyżek maku. Cebula musi się marynować w lodówce minimum przez dwie godziny, jednak możesz zostawić ją w marynacie na całą noc.
Robiąc ciasto, zacznij od drożdżowego zaczynu - wrzuć/wsyp odmierzoną ilość drożdży do ciepłego mleka i dodaj cukier. Wymieszaj i odczekaj, aż zaczyn wyrośnie. Następnie do kilograma mąki pszennej dodaj szczyptę soli i wlej zaczyn, a także dodaj roztopione masło i cztery żółtka. Wymieszaj ciasto by nabrało jednolitej konsystencji i zacznij wyrabiać je rękami. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 1,5cm i średnicy 15cm. Nałóż cebulowy farsz na placki i rozłóż je na przygotowanej wcześniej blasze, po czym zostaw je na 15 minut w ciepłym miejscu, by trochę podrosły.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?