Najlepszy domowy kebab drobiowy, jaki zjesz! Wypróbuj nasz przepis i zobacz zdjęcia

Redakcja
Aleksandra Kaźmierczak
Kebab to jeden z najpopularniejszych fast-foodów tuż obok pizzy czy burgerów, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować pysznego kebaba drobiowego wraz z sosami!

Składniki na ciasto (4 porcje):

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 10 g soli
  • 10 ml oliwy
  • 1 żółtko
  • sezam

Mięso do kebaba (4 porcje):

  • 400 g piersi z indyka
  • 200 g mięsa z udka kurczaka
  • 20 ml oliwy
  • przyprawa Złocisty Kurczak
  • przyprawa Garam Masala

Składniki na sos czosnkowy:

  • 150 g jogurtu typu skyr
  • 100 g rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku

Składniki na sos ostry:

  • puszka przecieru pomidorowego
  • majonez
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 papryczki chilli
  • pieprz chilli cayenne

Składniki na sos koperkowy:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • 100 g maślanki
  • ocet (najlepiej winny, jabłkowy bądź ryżowy)
  • suszony koperek
  • suszona pietruszka
  • suszony czosnek
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona kapusta
  • czerwona lub biała cebula
  • tarty ser

Jak zrobić domowe kebaby drobiowe?

Zacznij od przygotowania ciasta. W pierwszym sposobie, z użyciem suchych drożdży, do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, jogurt naturalny, wodę i oliwę.
W drugim sposobie, w przypadku użycia świeżych drożdży, po przesianiu mąki, rozpuść je w 150 ml ciepłej wody z łyżką mąki. Taki rozczyn odstaw na 5-10 minut. Następnie do mąki dodaj jogurt, wodę z drożdżami, sól i oliwę.
Dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki, po czym wyrabiaj ciasto ręką przez 10-15 minut, aż będzie gładkie.
Do miski nalej odrobinę oliwy i rozprowadź ją po dnie i ściankach. Włóż wyrobione ciasto do środka i przykryj miskę wilgotną ścierką.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ułóż na wyłożonej papierem blasze i rozwałkuj je na średnicę około 30 cm.
Z pomocą pędzelka pokryj wierzch ciasta żółtkiem jajka i posyp je sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 minut.

Pierś z indyka i mięso z udka kurczaka pokrój w cienkie paski. Zalej je oliwą i wymieszaj, po czym dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw do czasu przygotowywania kebaba, by się zamarynowało.

Aby zrobić sos czosnkowy, wymieszaj skyr, jogurt i majonez oraz dodaj poćwiartowany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Robiąc sos ostry, do przecieru pomidorowego dodaj odrobinę majonezu, aż osiągniesz pożądaną gęstość. Dodaj posiekaną cebulę, sól, pieprz i chilli cayenne. Dokładnie wymieszaj. Wedle uznania możesz dodać drobno posiekane papryczki chilli.
Do przygotowania sosu koperkowego wymieszaj jogurt z majonezem i maślanką. Dodaj odrobinę octu oraz suszone zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj dodatki. Pokrój sałatę i kapustę w paski, pomidora i ogórka w plastry, natomiast cebulę w piórka. Zetrzyj ser.

Gdy bułka już się upiecze, podziel ją na ćwiartki. Zamarynowane mięso usmaż na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Ćwiartkę bułki przekrój w poprzek, aby móc ją otworzyć. Rozprowadź ulubiony sos po wnętrzu bułki, dodaj sałatę i kapustę. Na warzywa wyłóż mięso, posyp je startym serem i polej sosem. Dodaj resztę warzyw.

Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Pieczone pstrągi z kaparami
Frittata ze szparagami
Paluchy drożdżowe
Kawa dalgona coffee
Domowe cebularze z makiem
Kokosanki
Tort czekoladowy

Pobierz bezpłatną aplikację Nasze Miasto i bądź na bieżąco!

Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na belzyce.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie