Najlepszy domowy kebab drobiowy, jaki zjesz! Wypróbuj nasz przepis i zobacz zdjęcia

Redakcja
Aleksandra Kaźmierczak
Kebab to jeden z najpopularniejszych fast-foodów tuż obok pizzy czy burgerów, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować pysznego kebaba drobiowego wraz z sosami!

Składniki na ciasto (4 porcje):

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 10 g soli
  • 10 ml oliwy
  • 1 żółtko
  • sezam

Mięso do kebaba (4 porcje):

  • 400 g piersi z indyka
  • 200 g mięsa z udka kurczaka
  • 20 ml oliwy
  • przyprawa Złocisty Kurczak
  • przyprawa Garam Masala

Składniki na sos czosnkowy:

  • 150 g jogurtu typu skyr
  • 100 g rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku

Składniki na sos ostry:

  • puszka przecieru pomidorowego
  • majonez
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 papryczki chilli
  • pieprz chilli cayenne

Składniki na sos koperkowy:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • 100 g maślanki
  • ocet (najlepiej winny, jabłkowy bądź ryżowy)
  • suszony koperek
  • suszona pietruszka
  • suszony czosnek
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona kapusta
  • czerwona lub biała cebula
  • tarty ser

Jak zrobić domowe kebaby drobiowe?

Zacznij od przygotowania ciasta. W pierwszym sposobie, z użyciem suchych drożdży, do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, jogurt naturalny, wodę i oliwę.
W drugim sposobie, w przypadku użycia świeżych drożdży, po przesianiu mąki, rozpuść je w 150 ml ciepłej wody z łyżką mąki. Taki rozczyn odstaw na 5-10 minut. Następnie do mąki dodaj jogurt, wodę z drożdżami, sól i oliwę.
Dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki, po czym wyrabiaj ciasto ręką przez 10-15 minut, aż będzie gładkie.
Do miski nalej odrobinę oliwy i rozprowadź ją po dnie i ściankach. Włóż wyrobione ciasto do środka i przykryj miskę wilgotną ścierką.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ułóż na wyłożonej papierem blasze i rozwałkuj je na średnicę około 30 cm.
Z pomocą pędzelka pokryj wierzch ciasta żółtkiem jajka i posyp je sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 minut.

Pierś z indyka i mięso z udka kurczaka pokrój w cienkie paski. Zalej je oliwą i wymieszaj, po czym dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw do czasu przygotowywania kebaba, by się zamarynowało.

Aby zrobić sos czosnkowy, wymieszaj skyr, jogurt i majonez oraz dodaj poćwiartowany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Robiąc sos ostry, do przecieru pomidorowego dodaj odrobinę majonezu, aż osiągniesz pożądaną gęstość. Dodaj posiekaną cebulę, sól, pieprz i chilli cayenne. Dokładnie wymieszaj. Wedle uznania możesz dodać drobno posiekane papryczki chilli.
Do przygotowania sosu koperkowego wymieszaj jogurt z majonezem i maślanką. Dodaj odrobinę octu oraz suszone zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj dodatki. Pokrój sałatę i kapustę w paski, pomidora i ogórka w plastry, natomiast cebulę w piórka. Zetrzyj ser.

Gdy bułka już się upiecze, podziel ją na ćwiartki. Zamarynowane mięso usmaż na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Ćwiartkę bułki przekrój w poprzek, aby móc ją otworzyć. Rozprowadź ulubiony sos po wnętrzu bułki, dodaj sałatę i kapustę. Na warzywa wyłóż mięso, posyp je startym serem i polej sosem. Dodaj resztę warzyw.

Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Pieczone pstrągi z kaparami
Frittata ze szparagami
Paluchy drożdżowe
Kawa dalgona coffee
Domowe cebularze z makiem
Kokosanki
Tort czekoladowy

Pobierz bezpłatną aplikację Nasze Miasto i bądź na bieżąco!

Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie