Składniki na ciasto (4 porcje):
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 100 g jogurtu naturalnego
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 10 g soli
- 10 ml oliwy
- 1 żółtko
- sezam
Mięso do kebaba (4 porcje):
- 400 g piersi z indyka
- 200 g mięsa z udka kurczaka
- 20 ml oliwy
- przyprawa Złocisty Kurczak
- przyprawa Garam Masala
Składniki na sos czosnkowy:
- 150 g jogurtu typu skyr
- 100 g rzadkiego jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
Składniki na sos ostry:
- puszka przecieru pomidorowego
- majonez
- cebula
- sól
- pieprz
- 1-2 papryczki chilli
- pieprz chilli cayenne
Składniki na sos koperkowy:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g majonezu
- 100 g maślanki
- ocet (najlepiej winny, jabłkowy bądź ryżowy)
- suszony koperek
- suszona pietruszka
- suszony czosnek
- sól
- pieprz
Dodatki:
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- czerwona kapusta
- czerwona lub biała cebula
- tarty ser
Jak zrobić domowe kebaby drobiowe?
Zacznij od przygotowania ciasta. W pierwszym sposobie, z użyciem suchych drożdży, do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, jogurt naturalny, wodę i oliwę.
W drugim sposobie, w przypadku użycia świeżych drożdży, po przesianiu mąki, rozpuść je w 150 ml ciepłej wody z łyżką mąki. Taki rozczyn odstaw na 5-10 minut. Następnie do mąki dodaj jogurt, wodę z drożdżami, sól i oliwę.
Dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki, po czym wyrabiaj ciasto ręką przez 10-15 minut, aż będzie gładkie.
Do miski nalej odrobinę oliwy i rozprowadź ją po dnie i ściankach. Włóż wyrobione ciasto do środka i przykryj miskę wilgotną ścierką.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ułóż na wyłożonej papierem blasze i rozwałkuj je na średnicę około 30 cm.
Z pomocą pędzelka pokryj wierzch ciasta żółtkiem jajka i posyp je sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 minut.
Pierś z indyka i mięso z udka kurczaka pokrój w cienkie paski. Zalej je oliwą i wymieszaj, po czym dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw do czasu przygotowywania kebaba, by się zamarynowało.
Aby zrobić sos czosnkowy, wymieszaj skyr, jogurt i majonez oraz dodaj poćwiartowany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Robiąc sos ostry, do przecieru pomidorowego dodaj odrobinę majonezu, aż osiągniesz pożądaną gęstość. Dodaj posiekaną cebulę, sól, pieprz i chilli cayenne. Dokładnie wymieszaj. Wedle uznania możesz dodać drobno posiekane papryczki chilli.
Do przygotowania sosu koperkowego wymieszaj jogurt z majonezem i maślanką. Dodaj odrobinę octu oraz suszone zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj dodatki. Pokrój sałatę i kapustę w paski, pomidora i ogórka w plastry, natomiast cebulę w piórka. Zetrzyj ser.
Gdy bułka już się upiecze, podziel ją na ćwiartki. Zamarynowane mięso usmaż na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Ćwiartkę bułki przekrój w poprzek, aby móc ją otworzyć. Rozprowadź ulubiony sos po wnętrzu bułki, dodaj sałatę i kapustę. Na warzywa wyłóż mięso, posyp je startym serem i polej sosem. Dodaj resztę warzyw.
Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:
Pieczone pstrągi z kaparami
Frittata ze szparagami
Paluchy drożdżowe
Kawa dalgona coffee
Domowe cebularze z makiem
Kokosanki
Tort czekoladowy
Pobierz bezpłatną aplikację Nasze Miasto i bądź na bieżąco!
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?