Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszny tort z mascarpone, białą czekoladą i malinami. Nie wymaga pieczenia. Wyśmienity smak na rodzinne uroczystości

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ten obłędny tort nie wymaga pieczenia
Ten obłędny tort nie wymaga pieczenia Karolina Głogowska
Krem mascarpone i biała czekolada przełamane kwaskowatymi malinami to połączenie idealne. Ten pyszny tort z kilku prostych składników nie wymaga pieczenia. Możesz przygotować go z okazji Dnia Babci, Dziadka, a także na urodziny czy inną, rodzinną uroczystość. Wygląda bardzo odświętnie, jest banalnie prosty do przygotowania i smakuje znacznie lepiej niż gotowe torty z cukierni.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych tortów. Przygotowuję go zawsze zimą, na urodziny mojej córki. Uwielbiam go za trzy rzeczy: smak, prostotę i brak konieczności pieczenia. Tort robi się bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Wystarczy przygotować krem z mascarpone, przełożyć nim biszkopty i udekorować białą czekoladą z malinami. Połączenie tych składników tworzy genialny efekt smakowy.

Zimowy tort z mascarpone i białą czekoladą – przepis bez pieczenia

Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcja: 6-10 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów,
  • maliny,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g białej czekolady.

Jak przygotować tort bez pieczenia z mascarpone i malinami?

  1. Najpierw zalałam żelatynę odrobiną wody i zostawiłam, aby napęczniała.
  2. Przygotowałam krem mascarpone: wymieszałam mascarpone z jogurtem i cukrem pudrem za pomocą rózgi.
  3. Żelatynę przelałam do rondelka, dodałam dwie łyżki śmietanki i lekko podgrzałam. Zostawiłam do przestygnięcia.
  4. Żelatynę dodałam do kremu mascarpone i wymieszałam.
  5. Pozostałą śmietankę ubiłam w mikserze i stopniowo dodałam do kremu mascarpone, delikatnie wymieszałam.
  6. Dno tortownicy wyłożyłam biszkoptami. Położyłam na nich warstwę kremu, a na niej część malin. Następnie położyłam znowu biszkopty i krem.
  7. Na wierzchu ułożyłam maliny i startą na grubych oczkach tarki białą czekoladę.
  8. Wstawiłam tort do lodówki na trzy godziny.

Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować tort z mascarpone.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszny tort z mascarpone, białą czekoladą i malinami. Nie wymaga pieczenia. Wyśmienity smak na rodzinne uroczystości - Strona Kuchni

Wróć na belzyce.naszemiasto.pl Nasze Miasto